Glasögon mot blått ljus: Hur de kan hjälpa till att skydda dina ögon och bidra till bättre sömn 

Glasögon mot blått ljus: Hur de kan hjälpa till att skydda dina ögon och bidra till bättre sömn 

Händer det ibland att du stirrar på din datorskärm i timmar i sträck, för att sedan komma ut ur det och känna dig utmattad? Om så är fallet är du inte ensam. Många människor lider av trötthet i ögonen och andra problem till följd av långvarig exponering för blått ljus. Denna typ av ljus avges av elektroniska apparater som datorer, smartphones och surfplattor.  

På senare år har forskare upptäckt att exponering för blått ljus också kan störa våra sömnmönster. Därför börjar allt fler människor bära glasögon med filter för blått ljus, eller blue light glasögon som det heter på engelska. 

Vad är glasögon mot blått ljus?  

Glasögon som blockerar blått ljus blir alltmer populära i takt med att fler och fler människor blir medvetna om de skadliga effekterna av exponering för blått ljus. Blått ljus är en typ av synligt ljus med hög energi som avges av digitala skärmar, lysrör och andra konstgjorda källor. Forskning har visat att långvarig exponering för blått ljus kan skada näthinnan, orsaka trötthet i ögonen och till och med öka risken för makuladegeneration. Att bära glasögon som blockerar blått ljus kan hjälpa till att skydda ögonen från dessa skadliga effekter. Dessutom kan glasögon som blockerar blått ljus också bidra till att minska ögonbelastning och förbättra sömnkvaliteten. Om du tillbringar mycket tid med att stirra på skärmar bör du överväga att investera i ett par glasögon som blockerar blått ljus för att skydda dina ögon. 

Hur kan glasögon mot blått ljus hjälpa till att skydda din syn och förbättra din sömnkvalitet?  

Det är viktigt att få tillräckligt med sömn. National Sleep Foundation rekommenderar att vuxna får sju till nio timmars sömn per natt. Många människor har dock svårt att få den rekommenderade mängden sömn. En vanlig bov är exponering för blått ljus från apparater som telefoner och bärbara datorer. Blått ljus undertrycker produktionen av melatonin, ett hormon som hjälper till att reglera kroppens sömn- och vakencykel. Exponering för blått ljus på natten kan därför göra det svårt att somna och sova vidare. Att bära glasögon för blått ljus kan hjälpa till att mildra effekterna av exponering för blått ljus genom att blockera skadliga våglängder av ljuset. Dessutom kan glasögon för blått ljus bidra till att minska ögonbelastning och huvudvärk. Som ett resultat kan de förbättra din sömnkvalitet och hjälpa dig att känna dig utvilad under dagen.