För att din kropp ska kunna fungera måste du se till att du konsumerar tillräckligt med viktiga näringsämnen i din vardagliga kost med hälsosam mat. Det räcker inte med att träna för att förbli hälsosam, eller att äta lite med mat för att gå ner i vikt. Din kropp kommer att säga ifrån när den kräver vitaminer.
Allt för många lider idag av vitaminbrister. Vi har svårt för att få i oss de nödvändiga vitaminerna, och tror att det inte riktigt spelar någon roll. Men det är bäst att åtgärda det i tid innan bieffekterna blir ännu värre! Här följer därför några tecken på vitaminbrist, samt lite tips på hur du kan åtgärda det.
Trötthet, yrsel, huvudvärk m.m. – Järnbrist
En av de vitaminbrister som drabbar flest personer är järnbrist. Järn är en tungmetall som lagras i kroppen och är avgörande för syreupptagningsförmågan i kroppen. Ofta drabbas de med järnbrist av ovanlig trötthet, yrsel och huvudvärk. I värsta fall kan järnbrist leda till hjärtklappning och andningssvårigheter.
Det första man bör göra när man upptäcker att man har järnbrist är att äta järnrik kost. Järn finns i kött, men även grönsaker som broccoli och spenat.
Håravfall, humörsvängningar, slöhet m.m. – Zinkbrist
En annan relativt vanlig brist, bland åtminstone svenskar, är zinkbrist. Zink är nödvändigt för att hjärnan ska fungera, men även immunförsvaret och ämnesomsättningen. Några vanligt förekommande symptomer hos de med zinkbrist är håravfall, humörsvängningar och slöhet, men även aptitnedsättning och nedsatt smak-/luktsinne.
Zink finns framförallt i animaliska proteiner, men även i vegetabiliska livsmedel som fullkornsprodukter och baljväxter.
Trötthet, irritabilitet, sömnbesvär m.m. – Magnesiumbrist
Magnesium är ännu en vitamin som kroppen behöver för att ämnesomsättningen ska fungera som den ska, men även nervsystemet, skelettet och musklerna. Många med magnesiumbrist upplever symptomer som irritabilitet, sömnbesvär och trötthet. I vissa fall kan det även leda till minnesrubbningar, muskelkramper och hjärtklappning.
Magnesium ges vanligtvis i form av kosttillskott, men äter man en varierad kost med mycket bladgrönsaker, mejeriprodukter, kött och baljväxter brukar man inte behöva bekymra sig.